מהן תאונות עבודה?
תאונות עבודה מוגדרות בסעיף 79 של חוק הביטוח הלאומי. על פי הסעיף השייך לפרק ה', מדובר על סוג מסוים של פגיעה בעבודה המזכה בגמלאות נפגעי עבודה. פגיעה כזו היא תאונה המתרחשת תוך כדי ועקב עבודה, בדרך לעבודה או בדרך ממנה, ובנסיבות מסוימות הקבועות בחוק. הסוג השני של פגיעה בעבודה הוא מחלת מקצוע: מחלה שהמבוטח חלה בה עקב עבודתו והיא נמצאת ברשימת מחלות מוגדרות שנקבעה בתקנות.
כפי שניתן לראות, תאונות עבודה עשויות להתרחש למבוטח במגוון רחב של נסיבות. הנסיבות השכיחות הן מבוטח שהולך לעבודה ממעונו, או מהעבודה למעונו ולכל מקום עבודה אחר. נסיבות אחרות הן תאונות המתרחשות למבוטח בשעת עבודתו במקום העבודה, בסביבתו הקרובה או בזמן שעשה להצלת גוף או רכוש או למניעת נזק לגוף ולרכוש. מעבר לכך, יש לציין נסיבות בהן המבוטח נפגע בשעת עבודתו מאדם אחר או מחפץ הנמצא במקום העבודה. בקרב מבוטחים שכירים כוללות הנסיבות פגיעות בשעת ההפסקה או בדרך ממקום העבודה למקום בחינה שהוא נבחן לפי חוק החניכות או דרישות שירות התעסוקה.
מתי פגיעות בדרך לעבודה לא נחשבות תאונות עבודה?
יש סיטואציות בהן פגיעות שקרו למבוטח בדרך לעבודה או בדרך ממנה אינן נחשבות תאונות עבודה. מבוטח שכיר המפסיק את דרכו המקובלת לעבודה בהפסקה של ממש או סוטה ממנה שלא לשם מילוי חובותיו כלפי המעסיק אינו זכאי לגמלה. במקביל, מבוטח עצמאי לא זכאי לגמלאות נפגעי עבודה אם התאונה אירעה כאשר הוא לא עסק במשלח ידו.
גם מבוטח שנוהג ברשלנות ובניגוד לחוק לא זכאי לפיצוי בגין תאונות עבודה. החריג היחיד הוא כאשר עקב אותה תאונה נפטר המבוטח, או נעשה נכה ולא מסוגל לעבוד 10 ימים לפחות.