עולם הסייבר – זירת הקרב של המאה ה-21
אנחנו חיים בעולם ממוחשב וטכנולוגי. עד לפני כמה עשרות שנים – הכל היה מודפס וקיים מוחשית. הכסף שלנו, המידע אודות חשבונות הבנק שלנו, המידע הבריאותי עלינו, כל נתוני הממשלה השונים – כולם היו מודפסים ומתויקים בארכיון. התפתחות העולם והמרחב הממוחשב הובילה למצב נוח ביותר – שבו כל המידע הרלוונטי בעולם ממוחשב ומאוכסן דיגיטלית בשרתי מחשב. רשת האינטרנט הובילה לכך שהמידע הזה יהיה נגיש מאי פעם – בראש ובראשונה, לשימוש שלנו. וזוהי בדיוק הסכנה על רגל אחת – לוחמת סייבר. מתקפות סייבר הן פעולות מלחמתיות הננקטות על ידי מדינה, ארגון טרור או אפילו אדם פרטי – שמטרתן לחדור, להסב נזק או לגנוב מידע ממערכות המחשוב של היריב. כיום כבר ברור – זירת הסייבר היא זירת הלחימה החמישית של האדם – בנוסף ליבשה, הים, האוויר והחלל.
מתקפות סייבר שונות והשפעתן על המדינה והאזרח
מתקפות סייבר יכולות להיות שונות, וההשפעה של כל אחת מהן מזיקה נזק משמעותי לחיי האזרח הקטן בפרט ולמדינה כולה בכלל. הסוג הראשון הוא ריגול ופגיעה במערכות מידע – רק חשבו על הנזק שייגרם לכם מגניבת פרטי חשבון הבנק שלכם מהאינטרנט. חוץ מריגול, ברגע שיש כניסה ניתן גם לבצע פעולות חבלה של ממש – מחיקת דיסקים קשיחים וכדומה. הצורה הרדיקלית יותר של מתקפות סייבר היא בהשבתת תשתיות חיוניות – כגון מערכת החשמל במדינה – שעובדות בשליטת מחשבים שונים.
הצעדים שישראל נוקטת בכדי להתגונן ממתקפות סייבר
ישראל ידועה בצדק כמדינה שנוקטת צעדים מרחיקי לכת לשמור על ביטחון ועל ביטחון תושביה, ותחום הסייבר לא שונה. בשנים האחרונות הקים צה"ל את מערך הסייבר המתקדם מסוגו בעולם, וממשלת ישראל לא איחרה והקימה את מטה הסייבר הלאומי. העבודה של מטות הסייבר מסונכרנת עם מסגרות אקדמיות שמכשירות "מגני סייבר" כחול לבן כלימודים אקדמיים. בהגנה מסייבר – ישראל נמצאת צעד קדימה, ואתם יכולים לישון בשקט.