הטכנולוגיות המתחדשות יותר ויותר בעידן של ימינו יוצרות לא מעט דברים חדשים שלא יכלו להתקיים ללא התערבותו והידע של האדם בנושאים שונים. אחד מן התחומים המפותחים הוא הנדסה גנטית. על מה מדובר בעצם? הנדסה גנטית זהו תהליך של הוצאת גנים תורשתיים מבעל חיים או צמח והעברתם אל יצור חי אחר. בתהליך של הנדסה גנטית ניתן ליצור תרכובות חדשות כאלה ואחרות בענפי המזון, הבריאות ובסביבת החיים. התהליך הביו- טכנולוגי הזה יכול להתבצע בזמן קצר וביעילות לעומת ההכלאות גנטיות השונות. למשל בענף החקלאות ניתן לעשות הנדסה גנטית ולקבל הרכבים חדשים.
הנדסה גנטית בחקלאות
הנדסה גנטית בחקלאות יכולה להביא ליתרונות רבים כמו הפחתת השימוש במדבירים רעילים, יצירת פירות וירקות גדולים ויפים יותר, קוטלי עשבים עמידים ושיפור הערכים התזונתיים של גידולים שונים.
שיפור המזון באמצעות הנדסה גנטית
שיפור הגידולים השונים באמצעות הנדסה גנטית נעשה כאמור בהעברת גן מצמח אחד למשנהו. למשל צמחי תירס שהוחדרו להם גנים של חיטה לא ניזוקו מפטריות והם עמידים בפני מזיקים. גם צמחי אורז שהוחדרו להם גנים של אפונה מכילים יותר חלבונים ועשירים בערכים תזונתיים. בנוסף גנים של דגי קוטב אשר הוחדרו לעגבניות יצרו זן חדש אותו ניתן לגדל באזורים קרים. כמו כן, הנדסה גנטית מאפשרת העברת הגנים לצאצאים של היצור החי אשר עבר הנדסה גנטית. ולא רק זאת, מצאו כי באמצעות הנדסה גנטית ניתן ליצור גם חיסונים טבעיים.
חיסונים טבעיים באמצעות הנדסה גנטית
באמצעות הנדסה גנטית יצרו חוקרים בננה ובה חיסון לצהבת. במקרים אחרים הצליחו ליצור תפוחי אדמה ועגבניות בהם נוגדנים לנגיף נורווק הגורם לשלשולים שאין לו עדיין חיסון וכמו כן חיסונים טבעיים נגד צהבת וחיידק האי קולי. החיסונים האכילים יכולים להביא לפריצת דרך בתחום ההנדסה הגנטית ובתחום הרפואה.
הנדסה גנטית בתחום הרפואה
לפיכך, ניתן לבודד את החיידקים הגורמים למחלה, להחדיר אותם לפירות וירקות וכאשר הם נאכלים גוף האדם יצור נוגדנים נגד החיידקים שהוחדרו לירקות וכך ניתן להתחסן נגד מחלות שונות.